Over – PEDAGOOG MAUD DE BUCK
Over Maud De Buck
Maud en Céril
Pedagoog Maud De Buck, dat is mijn huidige titel waar ik ontzettend fier op ben.
Als kind was ik een geboren moeder. Op twee jarige leeftijd kreeg ik een zusje, wat een wondergeschenk. Vanaf dan is mijn diepste zelf, mijn passie aangewakkerd. Vaak moest ik vertalen aan mijn moeder wat mijn zusje zei of wat ze nodig had. Tijdens onenigheden trad ik als bemiddelaar op. Steeds vanuit een zorg voor anderen en vanuit een groot rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel.
Ik groeide op in een groot, warm en tweetalig gezin van 4 kinderen van zelfstandige ouders. Onze opvoeding was vrij, creatief, wellevend en toch gedisciplineerd.
Om mijn moeder te plezieren destijds, volbracht ik mijn 6de leerjaar in een Franstalige school in Doornik.
Vanaf mijn 11 jaar was ik klaar om zelf moeder te spelen en startte mijn babysitcarrière. Op mijn 12de ontmoette ik een prachtig gezin met twee jonge kinderen (een jongen van 6 maanden en meisje van net 2 jaar). Ik werd hun oudste dochter, de oudste zus, een deel van het gezin. Tot op heden spelen deze mensen een prominente rol in mijn leven. Tijdens het babysitten kon ik mezelf volledig uiten, kon ik doen wat me passioneerde. Vanaf deze jonge leeftijd gaf ik reeds opvoedingsadvies aan ouders.
Na het secundair onderwijs zocht ik even mijn weg in het hoger onderwijs. Uiteindelijk behaalde ik mijn diploma aan de lerarenopleiding: lager onderwijs. Ik voelde dat deze opleiding maar het begin was, dus zette ik mijn pad verder aan de universiteit.
Tijdens de masteropleiding Pedagogische wetenschappen met de afstudeerrichting Pedagogiek en Onderwijskunde, kreeg ik nieuwe inzichten, werd ik analytischer en voelde ik me intelligenter worden. Ik zat echt op mijn plaats. Alles boeide me en (bijna) geen enkel vak was me te veel. Dit was de opleiding die me een grote voldoening gaf en me geleid heeft naar deze praktijk.
Na het studeren, ging ik het werkveld in en bouwde ik mijn professionele ervaring op als leraar in het lager onderwijs, als pedagogisch coördinator in het buitengewoon secundair onderwijs type 3 (jongeren met gedrags- en emotionele problemen) en als beleidsondersteuner in het lager onderwijs.
In december 2020 werd ik voor het eerst mama van een prachtige en actieve jongen, Céril. Sinds dien kan ik eindelijk dagdagelijks tonen en doen waar ik van hou. In januari 2023 is mijn tweede zoon, Valère, geboren, een goedlachse levensgenieter. De eerste maanden waren pittig, maar nu draait alles en geeft het me extra uitdagingen en voldoening om met mijn twee kinderen bezig te kunnen zijn.
In mijn praktijk kan ik me volledig uitleven. Ik ben graag met verschillende zaken bezig.
Ik hou ervan om ouders te helpen met de opvoeding van hun kind(eren). Het uitdagende, het inventieve en het exploratieve gedrag van kinderen vind ik zo boeiend. Ik help graag ouders om het gedrag van hun kind te leren lezen zodat ze er makkelijker op kunnen inspelen en zo meer vat krijgen op hun opvoedingssituatie en gezinsleven.
Verder put ik grote voldoening uit het begeleiden van kinderen en jongeren in hun leerproces op school. Ik streef ernaar hen te motiveren en hen de vaardigheden aan te leren die nodig zijn om zelfstandig en efficiënt te studeren, met als doel het leerproces voor iedereen aangenamer te maken.
Edukamp is meer dan een gewoon kampje tijdens de schoolvakanties. Tijdens de kampen voor taalinitiatie Frans laat ik kinderen op een speelse manier kennismaken met de Franse taal. Elk kamp is op maat gemaakt en met veel liefde gegeven. Tijdens het kamp heb Ik oog voor het kind in zijn totaliteit en stimuleer ik ook de algemene ontwikkeling.
Sinds juli 2023 is OpvoedBoost geboren. Dit is een samenwerking met Nele, een bevriende orthopedagoge. We hebben onze kennis, ervaring en expertise samenbundelen in online cursussen die gericht zijn op elke fase van de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen.
Ik ben zo ontzettend fier op mijn afgelegde parcours. Ik geniet om dagelijks te kunnen werken in mijn ideale werkplaats, mijn ideale droomjob te kunnen uitvoeren. Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder mijn liefdevolle partner die in mij gelooft, me steunt en me motiveert om zelf ook verder te groeien.