Over Maud De Buck
Maud De Buck pedagoog
Pedagoog Maud De Buck, dat is mijn huidige titel waar ik ontzettend fier op ben.
Als kind was ik een geboren moeder. Op twee jarige leeftijd kreeg ik een zusje, wat een wondergeschenk. Vanaf dan is mijn diepste zelf, mijn passie aangewakkerd. Vaak moest ik vertalen aan mijn moeder wat mijn zusje zei of wat ze nodig had. Tijdens onenigheden trad ik als bemiddelaar op. Steeds vanuit een zorg voor anderen en vanuit een groot rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel.
Ik groeide op in een groot, warm en tweetalig gezin van 4 kinderen van zelfstandige ouders. Onze opvoeding was vrij, creatief, wellevend en toch gedisciplineerd.
Om mijn moeder te plezieren destijds, volbracht ik mijn 6de leerjaar in een Franstalige school in Doornik.
Vanaf mijn 11 jaar was ik klaar om zelf moeder te spelen en startte mijn babysitcarrière. Op mijn 12de ontmoette ik een prachtig gezin met twee jonge kinderen (een jongen van 6 maanden en meisje van net 2 jaar). Ik werd hun oudste dochter, de oudste zus, een deel van het gezin. Tot op heden spelen deze mensen een prominente rol in mijn leven. Tijdens het babysitten kon ik mezelf volledig uiten, kon ik doen wat me passioneerde. Vanaf deze jonge leeftijd gaf ik reeds opvoedingsadvies aan ouders.
Na het secundair onderwijs zocht ik even mijn weg in het hoger onderwijs. Uiteindelijk behaalde ik mijn diploma aan de lerarenopleiding: lager onderwijs. Ik voelde dat deze opleiding maar het begin was, dus zette ik mijn pad verder aan de universiteit.
Tijdens de masteropleiding Pedagogische wetenschappen met de afstudeerrichting Pedagogiek en Onderwijskunde, kreeg ik nieuwe inzichten, werd ik analytischer en voelde ik me intelligenter worden. Ik zat echt op mijn plaats. Alles boeide me en (bijna) geen enkel vak was me te veel. Dit was de opleiding die me een grote voldoening gaf en me geleid heeft naar deze praktijk.
Na het studeren, ging ik het werkveld in en bouwde ik mijn professionele ervaring op als leraar in het lager onderwijs, als pedagogisch coördinator in het buitengewoon secundair onderwijs type 3 (jongeren met gedrags- en emotionele problemen) en als beleidsondersteuner in het lager onderwijs.
In december 2020 werd ik mama van een prachtige en actieve jongen. Eindelijk kan ik dagdagelijks tonen en doen waar ik van hou. Met mijn praktijk als tweede baby en een liefdevolle man aan mijn zij, is mijn leven compleet.
Ik kijk met veel genot, een groot welbehagen, terug op mijn afgelegd parcours.
Ik verlang naar de toekomst, naar het vervolg, waarbij ik vele kinderen, jongeren en volwassenen mag en kan helpen in hun ontwikkeling en in hun zoektocht naar de beste versie van zichzelf.