Opvoedingsondersteuning – PEDAGOOG MAUD DE BUCK

Voor de ene ouder lijkt opvoeding uit het niets te gaan,
bij de andere is het een parcour met vallen en opstaan.
Het enige waar we het allemaal over eens zijn, is dat een kind onvoorwaardelijke liefde met zich meebrengt.

BASISPRINCIPES IN DE OPVOEDING

Ook al zijn alle kinderen zo anders en hebben ze elk een eigen aanpak nodig, toch zijn er een aantal basisprincipes die voor elk kind én ouder van tel zijn.
Het draait allemaal om hoe je kind zich voelt. Een kind wil zich gezien en gewaardeerd voelen.
Maar hoe doe je dat nu?! Er zijn verschillende zaken die je hiervoor kan doen. Hieronder geef ik jullie enkele belangrijke tips mee:
✔︎  Luister naar je kind.
✔︎  Kijk achter het gedrag van je kind.
✔︎  Relativeer niet in de plaats van je kind.
✔︎  Laten je kind experimenteren.
✔︎  Benoem het gedrag van je kind.
✔︎  Laat je kind ook alleen spelen.
✔︎ Complimenteer je kind.
Wil je deze tips concreet kunnen omzetten in jouw dagelijks gezinsleven? Neem dan contact met me op zodat opvoeden ook voor jou moeiteloos wordt.

STIMULEREND OPVOEDEN

Kinderen zijn continu in ontwikkeling, leren ontzettend veel. Hieraan zijn dan ook verwachtingen gekoppeld. Wat kan en mag je van je kind verwachten? Hoe kan je als ouder je kind op een positieve manier stimuleren in zijn en haar ontwikkeling?
Als eerste is het belangrijk om inzicht te hebben in de ontwikkelingsgebieden en -fasen. Bij elke fase hoort een specifieke aanpak die je als ouder kan toepassen. Hiermee vervul je de nood van je kind waardoor het vlotter kan ontwikkelen. Dit noem ik stimulerend opvoeden.
Wil je hier graag een cursus over? Of wil je achterhalen in welke fase jouw kind zich bevindt en daarbij horende tips meekrijgen?
Neem dan contact met me op. Ik bekijk heel graag samen met jou hoe je jouw kind kan stimuleren zodat je hem of haar positief ziet groeien en ontwikkelen.

ONGEHOORZAMEN EN NEGATIEF GEDRAG

Je kind luistert niet? Het daagt je uit? Je kind kan soms zo’n negatief gedrag vertonen dat je uit je vel schiet?
En achteraf heb je er dan spijt van…
Dergelijke situaties wil je niet meer!
Met enkele concrete tools leer ik je hoe je makkelijk en snel terug de touwtjes in handen krijgt. Ik help je graag het gedrag van je kind te analyseren en te begrijpen. Hiermee zal je kind zich gewenst gedragen en zullen jullie weer van een aangenaam gezinsleven kunnen genieten.

EVENWICHT TUSSEN BOER(s) EN ZUS(sen)

Hoe bevorder je de chemie tussen je kinderen? Hoe verminder je jaloezie onder elkaar? Hoe geef je nu de juiste aandacht aan je kinderen?
De band tussen broers en zussen onderling is dé sterkste band die er tussen mensen bestaat. Geef kinderen de mogelijkheid deze band te versterken door hen samen te laten spelen, zich elk individueel gewaardeerd te voelen. Geef elk kind wat hij of zij nodig heeft om te kunnen zijn wie hij of zij is. Wees transparant waarom het ene kind soms “meer” mama- of papatijd krijgt dan het andere kind. Dit leidt tot begrip en niet tot jaloezie. Daarnaast bevorderen gezamenlijke gezinsactiviteiten ook de onderlinge banden.
Heb je vragen over hoe je dit best concreet aanpakt? Wil je jouw situatie onder de loep nemen? Voel je dat je het evenwicht momenteel niet goed zit? Contacteer me zodat je in één twee drie naar een harmonisch gezinsleven gaat.

Vind je hier niet meteen jouw opvoedingsvraag?
Of weet je niet precies waar je 
opvoedingsmoeilijkheid zich bevindt
Aarzel dan niet om me te contacteren zodat ik je verder kan helpen naar een harmonisch gezinsleven.